Lody z jajkami

Lody waniliowe
2 jaja, 2 żółtka, 1/2 I mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy.
Jaja ubić na parze z cukrem i cukrem wanilinowym i dodawać po trochu gorące przegotowane mleko, ubijając aż masa zgęstnieje. Naczynie z masą włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać aż masa zupełnie się oziębi. Przełożyć do maszynki do lodów i mieszając zamrozić. Podawać z owocami, bakaliami, orzechami.

Lody owocowe
1,25 szklanki cukru, 1/4 I wody, 50 dag przetartych malin lub poziomek, 1 białko.
Cukier zagotować z wodą. Zimny syrop zmieszać z przetartą masą owocową, dodać rozmącone białko, zamrozić.

Lody twarożkowe
3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 3/4 szklanki mleka, paczka cukru wanilinowego, 40 dag niekwaśnego sera białego.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym Do żółtek powoli, stale mieszając, wlać wrzące mleko. Mleko z żółtkami podgrzewać na niewielkim ogniu, lecz nie gotować i mieszając doprowadzić, by płyn nieco zgęstniał, odstawić, ostudzić mieszając (nie tworzy się wówczas „kożuszek"); ser zemleć a następnie rozcierać, dodając po trochu masę mleczno-jajeczną. Wstawić do zamrażarki na 1-2 godzin i od czasu do czasu zamieszać.

Komentarze