Aby otrzymać pożądaną konsystencję jaj należy zagotować wodę w takiej ilości, aby pokryła jaja, umyć je, włożyć do wrzątku i gotować:
- na miękko — 3 minuty
- na półtwardo — 5 minut
- na twardo — 10 minut.
Skorupy jaj podczas gotowania nie popękają jeśli:
- po wyjęciu z chłodziarki, piwnicy lub spiżarni jaja ogrzejemy do temperatury pokojowej;
- dostosowujemy wielkość naczynia, w którym będą gotowane jaja do ich ilości (nie układać jaj warstwami);
- wodę zakwasimy octem lub osolimy.
Jaja ugotowane na twardo dobrze jest zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, aby skorupy łatwo oddzielały się od białka, a na obwodzie żółtka nie powstała zielona otoczka.
- na miękko — 3 minuty
- na półtwardo — 5 minut
- na twardo — 10 minut.
Skorupy jaj podczas gotowania nie popękają jeśli:
- po wyjęciu z chłodziarki, piwnicy lub spiżarni jaja ogrzejemy do temperatury pokojowej;
- dostosowujemy wielkość naczynia, w którym będą gotowane jaja do ich ilości (nie układać jaj warstwami);
- wodę zakwasimy octem lub osolimy.
Jaja ugotowane na twardo dobrze jest zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, aby skorupy łatwo oddzielały się od białka, a na obwodzie żółtka nie powstała zielona otoczka.
Komentarze
Prześlij komentarz