Inne potrawy z wykorzystaniem jajek

Grzanki w jajku
4 małe bułeczki kajzerki, 3 jaja, 1 1/2 łyżeczki mąki, łyżka mleka, tłuszcz do smażenia.
Bułeczki pokroić w plastry. Jaja umyć, wybić do miseczki, rozmącić, dodać mąkę i mleko, dokładnie wymieszać. Plastry bułki zanurzać w masie jajecznej, smażyć z obu stron. Grzanki podawać z cukrem, dżemem lub jako potrawę niesłodką, wówczas masę jajeczną doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast po usmażeniu.

Kotlety z jaj
Mała czerstwa bułeczka, 1/2 szklanki mleka, 6 jaj, cebula, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, sól, pieprz, 3 łyżki tartej bułki, tłuszcz do smażenia.
Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Jaja umyć, 5 ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane jaja obrać ze skorupek, a następnie zmielić w maszynce z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulą. Do masy dodać surowe jajo, posiekaną nać pietruszki, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Podawać warto na gorąco z surówką lub polane sosem pomidorowym, grzybowym, koperkowym.

Paszteciki z nadzieniem z jaj
Ciasto naleśnikowe: jajo, około 1/2 szklanki mleka, około 1/2 szklanki wody, szklanka mąki, sól, niewielka ilość słoniny do natłuszczania patelni.
Nadzienie: 4 jaja, cebula, łyżeczka margaryny, mała czerstwa bułeczka, 1/2 szklanki mleka, 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz. Dodatkowo: 4-5 łyżek bułki tartej, tłuszcz do smażenia.
Przygotować naleśniki: jaja ubić, dodawać stopniowo mleko z wodą i mąką, ciasto dokładnie wyrabiać, aby uzyskało konsytencję gęstej śmietany, posolić. Część ciasta pozostawić do panierowania. Mocno nagrzać patelnię, posmarować słoniną. Ciasto nabierać małą łyżką wazową i wlewać na bardzo gorącą patelnię. Smażyć cienkie naleśniki, obracając łopatką na drugą stronę. Usmażone naleśniki układać na desce lub talerzu odwróconym do góry dnem.

Bułkę na nadzienie namoczyć w mleku. Jaja umyć, ugotować na twardo. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Dodać śmietanę, sól, pieprz, wymieszać. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w paszteciki, zanurzyć w cieście naleśnikowym, obsypać tartą bułką.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Paszteciki można podgrzać w piekarniku, przełożone wiórkami margaryny. Podawać na gorąco z surówką lub polane sosem grzybowym, szczypiorkowym, koperkowym.


Placki z jaj I
4 jaja, 4 czubate łyżeczki mąki, 3 łyżeczki cukru, tłuszcz do smażenia.
Jaja umyć, kolejno wybijać na spodeczek, a następnie przelać do miseczki, dodać cukier i mąkę, ubić na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką kłaść placki, smażyć powoli z obu stron. Podawać na gorąco.

Placki z jaj II
4 jaja, 4 łyżki mąki, 5 łyżek mleka, sól, tłuszcz do smażenia.
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, mleko, sól, wyrobić na jednolitą masę. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem. Smażyć dosyć grube placki.
Sugerujemy serwować na gorąco polane sosem grzybowym lub pomidorowym.

Pasztet z jaj
9 jaj, 2 małe bułeczki, szklanka mleka, 15 dag pieczarek, duża cebula, pęczek naci pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy.
Jaja umyć, 7 jaj ugotować na twardo. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, rozdrobnić i podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane i obrane ze skorupek jaja zemleć w maszynce z namoczoną bułką, podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Natkę pietruszki umyć i drobno pokroić. Do masy jajecznej dodać 2 surowe jaja, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Podawać na zimno do pieczywa.

Zapiekanka z ziemniaków i jaj
1 1/2 kg ziemniaków, 5 jaj, 2 cebule, 10 dag boczku, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, przyprawa myśliwska, 2 łyżki startego sera żółtego, tłuszcz do formy.
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Jaja umyć, 4 ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, opłukać i podsmażyć na boczku pokrojonym w kostkę. Śmietanę rozmieszać z surowym jajem, doprawić solą, pieprzem i przyprawą myśliwską.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać w nim warstwami ziemniaki, jaja i cebulę z boczkiem. Każdą warstwę doprawić przyprawami. Wierzchnią warstwę ziemniaków zalać śmietaną z jajem i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka z cukini, ryżu i jaj
Szklanka ryżu, 1 kg cukini, 5 pomidorów, cebula, olej, 3 jaja, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki startego sera żółtego, tłuszcz.
Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody. Warzywa obrać, umyć, rozdrobnić i udusić w niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić do smaku przyprawami. Ryż wymieszać z warzywami i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z jajami, dodać sól i pieprz, zalać masę. Posypać startym serem żółtym. Zapiekać około 20 minut.

Zapiekanka z macy, jaj i sera żółtego
10 dag sera żółtego, 25 dag macy, 4 jaja, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, tłuszcz i bułka tarta, łyżka masła roślinnego.
Ser zetrzeć na tarce o małych otworach. Macę połamać na większe kawałki. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Z białek ubić pianę. Macę wymieszać ze śmietaną z żółtkami, startym serem i pianą z białek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. Na wierzch położyć kawałki tłuszczu. Zapiekać w piekarniku około 30 minut.

Komentarze