Jajka faszerowane

Jaja faszerowane masą serową
4 jaja, 2-3 łyżki śmietany, 4 łyżki startego sera żółtego, łyżka pokrojonego szczypiorku, papryka mielona, sól, pieprz.
Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka. Przetrzeć je przez sito, wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną, serem, szczypiorkiem i przyprawami. Połówki białek napełnić przygotowaną masą Podawać z pieczywem.

Jaja faszerowane masą rybną
4 jaja, 3-5 dag ryby wędzonej lub ryby w oleju z konserwy lub wymoczonego śledzia, łyżka majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Jaja umyć, ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć żółtko. Utrzeć je na gładką masę z oczyszczoną rybą wędzoną lub rybą z konserwy, lub ze śledziem (sprawionym i obranym ze skóry), dodając majonez lub olej z konserwy. Wymieszać masę z natką pietruszki i przyprawić do smaku. Napełnić nią połówki jaj. Wierzchy można polać majonezem i udekorować zieloną pietruszką. Podawać z pieczywem.

Jaja faszerowane sosem tatarskim
4 jaja, 2-3 grzyby w occie, korniszon, 2 płaskie łyżki majonezu.

Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka. Grzyby i korniszon pokroić w bardzo drobną kostkę. Żółtka rozetrzeć z majonezem, a następnie wymieszać z grzybami i korniszonem. W miejsce żółtek nakładać przygotowaną masę. Podawać z pieczywem.

Jaja faszerowane smażone
4 jaja, cebula, 1/2 pęczka naci pietruszki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie. Ostrym nożem przekroić w skorupkach wzdłuż na 2 części. Wybrać łyżką zawartość jaj, uważając aby nie uszkodzić skorup. Jaja drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu, Nać pietruszki umyć, drobno pokroić. Jaja, cebulę, nać pietruszki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masę nałożyć ścisło do skorupek i wyrównać powierzchnię, posypać tartą bułką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po usmażeniu z pieczywem.

Komentarze