Według polskich norm żywienia zaleca się tygodniowe spożywanie jaj w ilości:
- dla dzieci i młodzieży 3,5-7 szt.
- dla kobiet i mężczyzn (zajęcia siedzące i praca umiarkowanie ciężka) 2,5-5 szt.
- dla kobiet (praca ciężka)
dla mężczyzn (praca ciężka i bardzo ciężka) 3,5-7 szt.
dla kobiet ciężarnych i karmiących 3,5-7 szt
dla osób starszych (ponad 65 lat) 2,5-5 szt
Oprócz wskazanych w normach ilości jaj, można spożywać je dodatkowo jako produkt zastępujący mięso, kierując się następującą zasadą: 2 jaja (10 dag) są równoważne 10 dag mięsa.
Biorąc pod uwagę powyższe zalecenia, należy również pamiętać, że:
- duże ilości jaj jadane przez dzieci mogą wywołać u nich uczulenie;
- chorzy na miażdżycę powinni znacznie ograniczyć spożywanie jaj z uwagi na obecność w żółtku cholesterolu, którego nadmiar jest bardzo niepożądany; żółtka, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, są nie wskazane dla osób cierpiących na niektóre schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
- dla dzieci i młodzieży 3,5-7 szt.
- dla kobiet i mężczyzn (zajęcia siedzące i praca umiarkowanie ciężka) 2,5-5 szt.
- dla kobiet (praca ciężka)
dla mężczyzn (praca ciężka i bardzo ciężka) 3,5-7 szt.
dla kobiet ciężarnych i karmiących 3,5-7 szt
dla osób starszych (ponad 65 lat) 2,5-5 szt
Oprócz wskazanych w normach ilości jaj, można spożywać je dodatkowo jako produkt zastępujący mięso, kierując się następującą zasadą: 2 jaja (10 dag) są równoważne 10 dag mięsa.
Biorąc pod uwagę powyższe zalecenia, należy również pamiętać, że:
- duże ilości jaj jadane przez dzieci mogą wywołać u nich uczulenie;
- chorzy na miażdżycę powinni znacznie ograniczyć spożywanie jaj z uwagi na obecność w żółtku cholesterolu, którego nadmiar jest bardzo niepożądany; żółtka, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, są nie wskazane dla osób cierpiących na niektóre schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
Komentarze
Prześlij komentarz