Masy i lukry z jajkami

Masa z żółtek do tortów
5-6 żółtek, 1,25 szklanki cukru pudru, 25 dag masła, 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Masło utrzeć, połączyć z żółtkami, dodać rum. Do masy można dodać napar z kawy, kakao zagotowane z 4-5 łyżkami wody.


Masa waniliowa do tortów
1/4 I mleka, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag masła, 1/2 paczki cukru wanilinowego.
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorące mleko. Naczynie z zaparzonymi żółtkami postawić na garnku z gotującą wodą. Gotować na parze do chwili zagęszczenia masy, następnie ostudzić w zimnej wodzie często mieszając. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z masą żółtkową. Do masy można dodawać czekoladę, kakao, kawę.

Masa kakaowa
25 dag margaryny (kostka), 6 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 2-3 żółtka.
Kakao, margarynę, cukier gotować do rozpuszczenia składników. Przestudzić. Ucierać pałką, dodając po 1 żółtku aż masa zgęstnieje.

Lukier z surowych białek
2 białka, szklanka cukru pudru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Białka ucierać z cukrem tak długo, by otrzymać gęstą, pulchną masę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, albo wanilią. Lukrem tym można lukrować niektóre torty, pierniczki, ciasta, mazurki, placki.

Lukier zaparzony z piany
1,5 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki octu, 3 białka.
Z cukru, wody i octu ugotować syrop, do takiej gęstości, aby próba dała „piórka". Ubić pianę, dolewać cienkim strumieniem gorący syrop, wymieszać starannie, ubić na parze. Lukier można przyprawić do smaku olejkiem miętowym, cytrynowym, pomarańczowym. Lukrem smarować małe pierniczki lub całą powierzchnię większych pierników.

Komentarze