Mleczka i kremy z jajek

Mleczko waniliowe
2 jaja, 1 żółtko, 4 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru wanilinowego, 2 szklanki mleka.
Jaja i żółtko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, wlać do mleka i ubijać dalej trzepaczką lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita naczynie wstawić do garnka z wodą i gotować w kąpieli wodnej do czasu aż mleczko zgęstnieje tj. około 30-40 minut. Podawać z owocami.

Mleczko z jaj do zup

1 jajo, 1 żółtko, 1/4 I mleka, łyżka posiekanego koperku.
Jaja umyć, sprawdzić ich świeżość, przelać do kubka, rozmącić z mlekiem i posiekanym koperkiem. Masą jajeczną napełnić małe kubki do 3/4 wysokości. Kubeczki nakryć pergaminem i wstawić do naczynia z wodą (woda powinna sięgać do połowy kubeczków), a następnie nakryć pokrywką. Gotować około 30 minut. Gdy mleczko zetnie się, ostudzić, wyjąć z kubeczków okrawając nożem, pokroić w kostkę. Podawać do zupy pomidorowej, szczawiowej, ogórkowej, rosołu.

Krem żółtkowy do zup
4 żółtka, 4 łyżki śmietany, sól, tłuszcz do wysmarowania formy.
Żółtka ubić ze śmietaną na jednolitą masę, lekko osolić. Foremkę lub garnek wysmarować tłuszczem, wlać masę żółtkową, wstawić do rondla wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Gdy masa stężeje, wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Podawać w zupie, np. szczawiowej, pomidorowej.

Krem śmietankowy
Łyżeczka żelatyny, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniłino-wego, 2 białka, 1/2 szklanki śmietanki.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Ubić śmietankę. Ubić pianę z białek. Żelatynę rozpuścić, połączyć z masą z żółtek, mieszając. Masę z żółtek, ubitą pianę i śmietankę połączyć ostrożnie, dokładnie mieszając. Wyłożyć do naczynia wypłukanego zimną, przegotowaną wodą i wysypanego cukrem, oziębić. Podawać z owocami lub użyć do przekładania ciast.

Krem z serka homogenizowanego i jajek
2 łyżeczki żelatyny, 3 jaja, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru wanilino-wego, serek homogenizowany, łyżka posiekanych orzechów.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącej wody. Jaja umyć,sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania po łyżce cukru. Ubijać dalej, dodając żółtko, serek homogenizowany, a pod koniec żelatynę. Krem wymieszać z orzechami i przełożyć do salaterki opłukanej zimną, przegotowaną wodą, odstawić do zastygnięcia.

Komentarze