Musy z jajek

Mus z kaszy manny
1/2 szklanki kaszy manny, 2 szklanki mleka, kwasek cytrynowy lub sok z kwaśnych owoców, 3/4 szklanki cukru, 2 białka, owoce świeże, mrożone lub z kompotu.
Kaszę wymieszać z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać kaszę mieszając, ugotować, ostudzić. Do ugotowanej kaszy dodać kwasek cytrynowy (rozpuszczony w niewielkiej ilości wody), cukier oraz białka. Wszystkie składniki ubić na jednolitą, gładką masę. Mus podawać z owocami.

Mus z jabłek
40 dag kwaskowych jabłek, 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, płaska łyżka żelatyny, kwasek cytrynowy.
Jabłka opłukać, upiec. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Jabłka przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wystudzony przecier z jabłek ubijać, dodając po trochu pianę z białek z cukrem oraz rozpuszczoną żelatynę. Jeśli jabłka są mało kwaśne, dodać do smaku kwasek cytrynowy lub sok z kwaśnych owoców. Przełożyć do kompotierek i odstawić do zastygnięcia.

Jabłka zapiekane w pianie
5 jabłek, 2 łyżeczki dżemu, 2 białka, 3 łyżeczki cukru, cukier wani-linowy.
Jabłka umyć, obrać, przekroić w poprzek na połowy i wydrążyć ostrożnie gniazda nasienne tak, aby nie przewiercić owoców na wylot. Układać na blasze lub półmisku ogniotrwałym, przekrojem do góry. Do otworów włożyć trochę dżemu, wstawić jabłka do gorącego piekarnika i upiec do miękkości. Wówczas zalać je ubitą pianą utrwaloną cukrem. Wstawić jeszcze na około 15 minut do piekarnika. Deser ten można przyrządzić w prodiżu.

Komentarze