Pasty jajeczne

Pasta z jaj i koncentratu pomidorowego
4 jaja, łyżka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, papryka mielona.Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Drobno posiekać lub zemleć w maszynce, rozetrzeć starannie z koncentratem pomidorowym, śmietaną i doprawić do smaku.

Pasta z jaj, cebuli i musztardy
4 jaja, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, łyżka oleju, sól.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, pokroić bardzo drobno. Jaja, cebulę utrzeć dokładnie z musztardą, olejem, doprawić do smaku solą.

Pasta z jaj i twarogu
2 jaja, 2 cebule, 25 dag twarogu. 1/3 szklanki śmietany, sól.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno pokroić. Jaja i twaróg zemleć w maszynce. Do masy dodać cebulę, śmietanę, sól i dokładnie rozetrzeć.


Pasta z jaj i żółtego sera
2 i aj a, 15 dag sera żółtego, 2-3 łyżki majonezu, sól.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Jaja, ser, majonez utrzeć na jednolitą masę, doprawić solą do smaku.

Pasta z jaj i groszku zielonego
4 jaja, 6 łyżek groszku zielonego konserwowego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mleka, sól.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, oddzielić żółtka. Utrzeć żółtka z groszkiem konserwowym, majonezem i mlekiem. Dodać posiekane białko z jaj, wymieszać, doprawić do smaku solą.

Komentarze