niedziela, 5 czerwca 2011

Pasty z jajek

Pasta z jaj z szynką
4 jaja • 15 dkg szynki (może być w gorszym gatunku) • 20 dkg oliwy lub oleju • sól • papryka
Jaja ugotowane na twardo i szynkę zemleć dwukrotnie w maszynce, dodać oliwę, paprykę i sól do smaku. Starannie wymieszać na jednolitą masę. Pastę tę stosuje się do kanapek, do nadziewania świeżych ogórków lub pomidorów. Do nadziewania jaj można zrobić pastę z samych żółtek, biorąc połowę ilości pozostałych składników.

Pasta z jaj z twarogiem
4 jaja • 30 dkg twarogu • około pół szklanki śmietany • pęczek szczypiorku • sól
Ugotowane na twardo jaja i twaróg zemleć dwukrotnie w maszynce i utrzeć w kamiennej misce, dodając śmietanę i sól. W końcu dodać posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pastę tę można stosować do kanapek, nadziewania świeżych ogórków, pomidorów lub podawać w porcjach z dodatkiem rzodkiewek.

Pasta z jaj z żółtym serem
4 jaja • 20 dkg żółtego sera • 3 łyżki margaryny • sól
Ugotowane na twardo jaja zemleć dwukrotnie w maszynce, ser (mogą być okrawki i piętki oczyszczone z parafiny) zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Składniki utrzeć na jednolitą masę razem z margaryną i posolić do smaku. Pastę tę stosuje się do kanapek. Do nadziewania ugotowanych na twardo białek przyrządza się podobnie pastę z samych żółtek, biorąc połowę ilości sera i margaryny.

Pasta z jaj ze śledziem
4 jaja • 15 dkg śledzi • 5 dkg oleju • mała cebula
Ugotowane na twardo jaja, śledzie (mogą być okrawki) i cebulę zemleć w maszynce, rozetrzeć z olejem na gładką masę. Pastę tę stosuje się do kanapek.

Pasta z jaj z pomidorami
4 jaja • 5 dkg pasty pomidorowej 35-procentowej • 5 łyżek śmietany • sól • papryka
Ugotowane na twardo jaja zemleć w maszynce, rozetrzeć starannie z pastą pomidorową i śmietaną, doprawić do smaku solą i papryką. Pastę stosuje się do kanapek.

Pasta z jaj z mięsem
4 jaja • 20 dkg pieczeni wołowej, cielęcej lub wieprzowej (mogą być resztki) • 3 łyżki margaryny • mała cebula • sól • pieprz • gałka muszkatołowa
Ugotowane na twardo jaja, mięso i zrumienioną na tłuszczu cebulę zemleć dwukrotnie w maszynce. Masę starannie* utrzeć w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodając trochę startej gałki muszkatołowej. Pastę stosuje się do nadziewania pomidorów, ogórków, jarzyn duszonych, a także do kanapek.

Pasta z jaj z rybą wędzoną
4 jaja • 20 dkg wędzonej ryby • 5 dkg oleju • sól
Ugotowane na twardo jaja i rybę wędzoną (szproty, piklingi, śledź) zemleć w maszynce, dodać olej, starannie rozetrzeć, posolić do smaku. Pastę stosuje się do kanapek i nadziewania ugotowanych na twardo białek. Przy przygotowaniu masy do nadziewania białek stosuje się tylko żółtka i połowę ilości ryby wędzonej.

Pasta z jaj z musztardą
4 jaja • 2 łyżki musztardy ' 3 łyżki margaryny • sól
Jaja ugotowane na twardo zemleć w maszynce. Musztardę rozetrzeć z margaryną, dodać zmielone jaja, sól do smaku i utrzeć dokładnie; stosuje się jako pastę do kanapek i do nadziewania białek, biorąc wtedy same żółtka przetarte przez sito i wymieszane z margaryną i musztardą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz