Sałatki z jajkami

Sałatka z jaj, ogórków i cebuli
4 jaja, duży świeży ogórek, duża cebula, sól, pieprz.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Ogórek, cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.

Sałatka z jaj, pomidorów i szczypiorku
4 jaja, 4 pomidory, pęczek szczypiorku, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Pomidory, szczypiorek umyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z jaj, porów i serka homogenizowanego
4 jaja, 2-3 pory, 1/2 opakowania serka homogenizowanego, 1/4 szklanki kefiru, sól, pieprz.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plastry, połączyć z pokrojonymi jajami i serkiem homogenizowanym wymieszanym z kefirem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z jaj i zielonego groszku
4 jaja, 20 dag zielonego groszku konserwowego, 1/2 szklanki majonezu, sól.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Jaja wymieszać z groszkiem i majonezem, przyprawić do smaku solą.

Sałatka z jaj, rzodkiewek i szczypiorku
4 jaja, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.
Umyte jaja ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w krążki. Rzodkiewki i szczypiorek oczyścić, umyć i rozdrobnić. Jaja połączyć z warzywami i śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z jaj i koperku
4 jaja, 1/2 szklanki śmietany, pęczek koperku, sól.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, rozdrobnić oddzielając 2 żółtka. Rozetrzeć je ze śmietaną. Koperek umyć, pokroić. Jaja wymieszać z koperkiem i ze śmietaną z żółtkami, doprawić do smaku solą.

Sałatka z jaj, fasoli i ogórków kwaszonych
4 jaja, 2 ogórki kwaszone, szklanka fasolki konserwowej, 2 łyżeczki musztardy, 2-3 łyżki oleju lub 4 łyżki śmietany.
Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i posiekać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ogórki z fasolą i jajkami, dodać sól. Wymieszać musztardę z olejem lub śmietaną i dodać do sałatki.

Komentarze