Sałatki z jajkami

Surówka z jaj i porów
4 jaja • kilka porów • 10 dkg majonezu • sól • cukier
Ugotowane na twardo jaja grubo posiekać, pory z przyciętymi częściami zielonymi umyć, odciąć piętki korzeniowe i pokrajać na cienkie plasterki. Wymię-1 szać, doprawić do smaku solą i cukrem, j Dodać majonez, podać w szklanej lub porcelanowej salaterce.

Sałatka z jaj
4 jaja • duża cebula • 10 dkg majonezu • sól • pieprz • nać pietruszki
Ugotowane na twardo jaja grubo posiekać, obraną cebulę pokrajać na cienkie plastry. Jaja z cebulą lekko posolić, oprószyć pieprzem, dodać drobno posiekaną nać pietruszki i sos majonezowy. Starannie wymieszaną masę podać w salaterce, posypać na wierzchu posiekaną nacią pietruszki.

Sałatka z jaj i selera
4 jaja • seler (30—40 dkg) • 20 dkg majonezu • sól • cukier • nać pietruszki
Seler umyć, obrać i utrzeć na tarce o drobnych, otworach, posypać solą i cukrem i zaraz wymieszać z majonezem. Masę przełożyć do salaterki, poukładać na niej ćwiartki jaj. Posypać po wierzchu drobno posiekaną nacią pietruszki.

Sałatka z jaj i zielonego groszku
4 jaja • 20 dkg zielonego groszku (konserwowego, świeżego lub mrożonego) • sól
koper

Ugotowane na twardo jaja podzielić na cząstki lub talarki, oprószyć solą; ułożyć
w salaterce sałatkowej, posypać groszkiem (świeży lub mrożony uprzednio ugotować), zalać sosem majonezowym. Podawać sałatkę posypaną po wierzchu drobno posiekanym koperkiem.

Sałatka z jaj i pomidorów
4 jaja • 50 dkg pomidorów • pół szklanki śmietany • mała cebula lub pół pęczka szczypiorku • sól • pieprz
Ugotowane na twardo jaja grubo posiekać, pozostawiając 2 żółtka do sosu. Pomidory dokładnie umyć, pokrajać w plastry, ułożyć w salaterce lub w porcjach na talerzykach, posypać posiekanymi jajami, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę lub szczypiorek drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną roztartą z dwoma żółtkami, osolić do smaku i tym sosem zalać sałatkę. Podawać jako przekąskę lub dodatek do drugiego dania.

Sałatka z jaj i papryki
4 jaja • 30 dkg papryki czerwonej słodkiej (świeżej lub mrożonej) • 3/4 szklanki śmietany • cebula • koperek • sól

Ugotowane na twardo jaja podzielić na cząstki, każdą posypać drobno posiekanym koperkiem, oprószyć solą. Paprykę starannie umyć, usunąć gniazda nasienne razem z ogonkiem, robiąc nacięcie dookoła jego nasady, oraz białe przegrody miąższowe znajdujące się wewnątrz owocu. Oczyszczone owoce papryki pokrajać w paski 2X0,5 cm, posypać solą i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć do salaterki, posypać bardzo drobno posiekaną cebulą. W masie tej zatapia się obsypane koperkiem cząsteczki jaj tak, aby część z żółtkiem skierowana do góry była widoczna.

Jaja na sałatce włoskiej
5 jaj • marchew • pietruszka •kawałek selera • 3 ziemniaki • 5 dkg zielonego groszku
jabłko • ogórek kwaszony lub konserwowy • musztarda • sok z połowy cytryny •

Warzywa i ziemniaki ugotować w lekko osolonym wrzątku, jaja ugotować na twardo. Jarzyny, ziemniaki, obrane jabłka, obrany ogórek i 1 jajo pokrajać w drobniutką kostkę. Wszystkie pokrajane składniki doprawić do smaku solą, cukrem

Jaja z łososiem
5 jaj • ziemniaki, warzywa, przyprawy i sos w ilościach podanych w poprzednim przepisie • 4 plasterki łososia lub szynki
Przygotować składniki jak w poprzednim przepisie. Plastry łososia lub szynki (ważące po 2—3 dkg) powinny być cienkie, o takiej wielkości, żeby można było zawinąć jajo, pozostawiając jego koniec od strony szerszego końca owalu odsłonięty. Powierzchnię łososia należy obłożyć galaretą rybną, a szynki — galaretą mięsną; w ten sposób produkty nie stracą swojej barwy. Jaja układa się na sałatce włoskiej, na podłużnym półmisku i przybiera pozostawionymi barwnymi składnikami sałatkisurowki.blogspot.com (marchew, ogórek, nać pietruszki). Można je także układać na małych świeżych listkach zielonej sałaty.

Jaja pod zimnymi sosami
4 jaja • 20 dkg sosu majonezowego, tatarskiego, musztardowego lub chrzanowego
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i starannie ułożyć na okrągłym półmisku, ścinając uprzednio plasterek białka z tej strony, która przylega do powierzchni półmiska, żeby jaja się nie zsunęły. Następnie zalać je sosem i przybrać zieleniną. Jest to lepszy i bardziej estetyczny sposób podawania jaj niż tzw. „muchomorki" z czapeczką z pomidora. Sos musztardowy lub chrzanowy do jajek przygotowuje się w następujący sposób: 5 dkg tartego chrzanu lub 5 dkg musztardy stołowej wymieszać z 15 dkg śmietanki, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny; powinien on być pikantny.

Komentarze