Suflety z jajek

Suflet z marchwi i groszku zielonego
2 marchwie, 10 dag groszku zielonego konserwowego, 2,5 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka, 3 jaja, sól, pieprz, tłuszcz i tarta bułka do formy, 2 łyżki startego sera żółtego, łyżka pokrojonej naci pietruszki lub koperku.
Marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Pod koniec gotowania dodać trochę masła i groszek zielony konserwowy. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć ale nie rumienić. Białą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, stale mieszając, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszać, aby nie utworzył się „kożuszek". Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Do przygotowanego sosu z tłuszczu, mąki i mleka dodać żółtka oraz ugotowaną marchew i groszek. Doprawić solą i pieprzem do smaku, całość wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą przełożyć masę, wyrównać wierzch i posypać startym serem żółtym. Zapiekać początkowo (około 5 minut) w temperaturze około 120° C, a następnie w temperaturze około 160° C przez 15 minut. Suflet podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypany zieleniną.

Suflet z pieczarkami
2,5 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka, 20 dag pieczarek, 3 jaja, sól, pieprz, 2 łyżki startego sera żółtego, tłuszcz i bułka tarta do formy, łyżka pokrojonej naci pietruszki lub koperku.
Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i zagotować. Odstawić do ostygnięcia, mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się „kożuszek . Pieczarki opłukać, oczyścić, umyć, pokroić i podsmażyć na tłuszczu, posolić. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Do sosu dodać żółtka i pieczarki, sól i pieprz, wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przełożyć masę, wyrównać wierzch i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku początkowo (około 5 minut) w temperaturze ok. 120° C, a nstępnie w temperaturze ok. 160° C przez 15 minut. Suflet podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypany zieleniną.

Suflet z sera żółtego
2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka, 10 dag sera żółtego, 3 jaja, sól, tłuszcz i tarta bułka do formy, łyżka pokrajanej naci pietruszki lub koperku.
Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Białą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, stale mieszając zagotować. Odstawić z ognia, ostudzić, od czasu do czasu mieszać, aby nie zrobił się „kożuszek". Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Ser zetrzeć na tarce o małych otworach. Do sosu dodać żółtka oraz 3/4 ilości startego sera żółtego, doprawić do smaku solą. Z białek ubić pianę, dodać do sosu, lekko wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch i posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w piekarniku (około 15 minut) początkowo w temperaturze ok. 120° C, a następnie podwyższyć temperaturę do ok. 160°-170° C i zapiekać jeszcze 15 minut.

Suflet podawać natychmiast po wyjęciu, posypany zieleniną.
Suflet truskawkowy na kruchym cieście Placek: szklanka mąki, pól opakowania margaryny, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, tłuszcz i bułka tarta do formy. Masa: 5 białek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cukru pudru, 30 dag truskawek.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, cukier i posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo, by dobrze połączyć wszystkie składniki. Ciasto wychłodzić około 1 godziny, np. w chłodziarce, przenieść do tortownicy, uformować placek, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Z białek ubić pianę, powoli dodawać wrzący syrop nie przerywając ubijania. Do zaparzonej piany dodawać obrane, umyte i osączone z wody truskawki, a następnie położyć masę na upieczone ciasto, oprószyć powierzchnię cukrem pudrem i zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut.

Suflet z marmolady
Szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki octu (6%), 4 białka, masło roślinne do wysmarowania żaroodpornego półmiska.
Przygotować syrop z wody, octu i cukru „do nitki". Ubić pianę z białek, wlewać syrop cienkim strumieniem i dalej ubijać. Gęstą marmoladę wymieszać z pianą, ubijając. Półmisek wysmarować masłem, wyłożyć masę. Zapiekać w słabo nagrzanym piekarniku około 20 minut do zrumienienia. Podawać na gorąco z sosem waniliowym, śmietanką lub syropem owocowym.

Komentarze