Jaka jest wartość odżywcza jajek

Jajka należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej — zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Są cenione przede wszystkim jako dobre źródło:

- pełnowartościowego białka, którego w 100 g jaj (ok. 2 sztuki) znajduje się 12,5g, co pokrywa 1/6-1/7 dziennego zapotrzebowania na białko człowieka dorosłego; białko jaja ma najwyższą wartość odżywczą ze wszystkich białek produktów spożywczych;
- witaminy A, D i E oraz witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B2;
- znacznych ilości łatwo strawnego tłuszczu /10 g tłuszczu w 100 g jaj/;
- żelaza dobrze przyswajalnego przez organizm ludzki. Ponadto jaja dostarczają:
- składników mineralnych, m.in. fosforu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki.

Jaja zaliczane są do produktów o niezbyt wysokiej wartości energetycznej: ze 100 g jaj organizm otrzymuje 150 kalorii (628 dżuli).

Składniki odżywcze w jaju rozmieszczone są nierównomiernie. Najwartościowszą częścią jest żółtko. Zawiera ono większość składników odżywczych jaja, tj. białko, witaminy z grupy B, tłuszcz i rozpuszczone w nim witaminy A, D, E, żelazo i większość składników mineralnych.

W białku — przezroczystej galaretowatej masie otaczającej żółtko znajduje się głównie białko jako składnik odżywczy oraz część witamin z grupy B i w niewielkich ilościach składniki mineralne.

Komentarze