Fajne przepisy na potrawy z jajek i sosy z jajkami

jajka gotowane
8 jaj, łyżka masła, sól, pieprz.
Zagotować wodę. Jaja umyć, gotować 3 minuty. Ugotowane jaja obrać ze skorupy i przełożyć do ogrzanych szklanek. Dodać masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać natychmiast po przygotowaniu.


Jaja w „koszulkach"
8 jaj, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżeczki soku z cytryny, sól.
W płaskim rondelku zagotować wodę, zakwasić kwaskiem cytrynowym i osolić. Jaja umyć, wybijać pojedynczo do filiżanki i ostrożnie wlewać do lekko wrzącej wody. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Ścięte jaja wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Jaja w koszulkach można podawać polane sosem pomidorowym, koperkowym, szczypiorkowym, chrzanowym, musztardowym itp.


Jaja na twardo w sosie
8 jaj umyć, gotować około 10 minut, ostudzić, obrać ze skorup, przekroić wzdłuż i polać jednym z podanych niżej sosów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. sos majonezowo-pomidorowy
4 łyżki majonezu, płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka posiekanego koperku. Majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym i koperkiem,
sos tatarski
8 łyżek majonezu, 2 korniszony lub 2 małe ogórki konserwowe, 5-6 grzybów marynowanych, cukier, sól, pieprz.
Korniszony i grzyby pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku,
sos chrzanowy na gorąco
2 łyżeczki mąki, płaska łyżka masła roślinnego, szklanka wywaru z włoszczyzny lub rosołu, 1 1/2 łyżki startego chrzanu, 2 łyżki śmietany, cukier, sól.
Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem. Dodać chrzan, śmietanę, doprawić do smaku cukrem i solą.

sos musztardowy na gorąco
łyżka mąki, łyżka masła roślinnego, szklanka wywaru z włoszczyzny lub rosołu, 1 1/2 łyżki musztardy, 2 łyżki śmietany, cukier, sól.
Sos wykonać według przepisu na sos chrzanowy dodając zamiast chrzanu musztardę.


sos koperkowy
Szklanka wody, kostka rosołowa, łyżka mąki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany.
Zagotować wodę z kostką rosołową, zagęścić mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, stale mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Po odstawieniu z ognia, dodać posiekany koperek oraz śmietanę, wymieszać.
sos grzybowy
25 dag grzybów, cebula, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Grzyby umyć, oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Grzyby i cebulę udusić do miękkości z tłuszczem i małą ilością wody. Gdy grzyby zmiękną, zagęścić mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, stale mieszając. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem,
sos szczawiowy
25 dag świeżego szczawiu, 1 1/2 szklanki wody, kostka bulionowa, cukier, łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, sól.
Szczaw umyć, ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i kostki bulionowej. Przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem, zagęścić mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, przyprawić solą do smaku.


Jaja na twardo w galarecie
2 1/2 łyżeczki żelatyny, 1 1/2 szklanki wywaru z warzyw lub odtłuszczonego rosołu, 4 jaja, 1/2 puszki groszku konserwowego, marchewka gotowana, natka pietruszki, sól, pieprz.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napę-cznienia, następnie rozpuścić ją w kilku łyżkach gorącego wywaru, połączyć z resztą wywaru, doprawić do smaku solą, ostudzić. Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, przekroić wzdłuż. W salaterce ułożyć połówki jaj, przekrojem do góry, obsypać groszkiem, udekorować pokrojoną w plasterki marchewką i nacią pietruszki, zalać wywarem z żelatyną, ostudzić.

(ilości produktów przewidziane na 4 porcje)

Komentarze