Jajka smażone

Jaja sadzone
8 jaj, tłuszcz do smażenia, sól. pieprz.
Tłuszcz rozgrzać na patelni. Umyte jaja kolejno wybijać na spodek i ostrożnie wlewać na patelnię. Smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu do chwili ścięcia białka, przy czym żółtko i otaczające je białko powinno pozostać półpłynne. Posypać solą i pieprzem. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami, kluskami, makaronem.

Jaja sadzone na pomidorach
5 pomidorów, 8 jaj, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, posolić. Jaja wlewać na rozgrzany tłuszcz. Gdy białko się zetnie, dodać pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku. Podawać natychmiast po usmażeniu z pieczywem lub ziemniakami, kluskami lub makaronem.

Jaja sadzone na pieczarkach
20 dag pieczarek, tłuszcz do smażenia, 8 jaj, sól, pieprz.
Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić i podsmażyć na tłuszczu, osolić. Na tym usmażyć jaja według przepisu na jaja sadzone, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące z pieczywem, ziemniakami lub kluskami.

Jaja sadzone na cebuli
2 średnie cebule, tłuszcz do smażenia, 8 jaj, sól, pieprz.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki, lekko podsmażyć na tłuszczu. Na tym usmażyć jaja według przepisu na jaja sadzone, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast po usmażeniu z pieczywem.

Jaja sadzone na kiełbasie
20 dag kiełbasy, tłuszcz do smażenia, 8 jaj, sól, pieprz.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na tłuszczu. Usmażyć na niej jaja według przepisu na jaja sadzone, posypać solą i pieprzem. Podawać na gorąco z pieczywem.

Jajecznica
8 jaj, łyżka tłuszczu, sól, pieprz.
Jaja umyć, kolejno wybijać na spodeczek, a następnie przelewać do kubeczka. Masę jajeczną roztrzepać, dodać sól i pieprz, przelać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na niewielkim ogniu, stale mieszając do chwili, gdy masa jajeczna zetnie się i uzyska galaretowatą konsystencję. Podawać natychmiast po usmażeniu z pieczywem.

Jajecznica ze szczypiorkiem
8 jaj, łyżka tłuszczu, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Usmażoną jajecznicę posypać szczypiorkiem.

Jajecznica z mlekiem
8 jaj, 3 łyżki mleka, sól, łyżka masła roślinnego.
Do wybitych jaj dodać mleko, posolić, wymieszać, wylać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli mieszając do chwili, gdy masa jajeczna się zetnie.

Jajecznica z pomidorami
8 jaj, 4 pomidory, łyżka tłuszczu, sól, pieprz.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. Wybite jaja wylać na patelnię. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, dodać pomidory i jeszcze chwilę smażyć.

Jajecznica z pieczarkami
10 dag pieczarek, cebula, 1 1/2 łyżki tłuszczu, 8 jaj, sól, pieprz.
Pieczarki i cebulę oczyścić, umyć, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu. Wlać masę jajeczną i smażyć na niewielkim ogniu, stale mieszając.

Jajecznica z macą
2-3 kawałki macy, 2 łyżki masła, 6 jaj, sól.
Macę pokruszyć, krótko podsmażyć na tłuszczu. Masę jajeczną wylać na patelnię z macą, smażyć powoli, mieszając.

Jajecznica z serem
8 jaj, 2 łyżki startego sera, łyżka masła roślinnego, sól, pieprz.
Masę jajeczną wylać na rozgrzany tłuszcz, w połowie smażenia dodać starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajecznica po chłopsku I
4 ziemniaki, łyżka smalcu, 4 jaja, 3 łyżki wody, sól, pieprz, łyżka pokrojonego szczypiorku.
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Obrać, pokroić w talarki i przysmażyć na tłuszczu na rumiano, posolić. Masę jajeczną rozmącić z wodą, posolić, zalać nią ziemniaki i smażyć nie mieszając, aby jajecznica zrumieniła się od spodu. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Jajecznica po chłopsku II
6 jaj, 1 1/2 łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku lub koperku), łyżka tłuszczu do smażenia (masło, margaryna lub pokrojona w kostkę słonina).
Masę jajeczną wymieszać z mlekiem i mąką, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać na gorąco.

Jajecznica z razowym chlebem
4 kromki czerstwego razowego chleba, 6 dag wędzonego boczku, 4 jaja, 2 łyżki mleka, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, sól.
Razowy chleb i boczek pokroić w kostkę. Boczek stopić na patelni, wsypać pokrojony chleb, podsmażyć. Na to wylać rozmieszane z mlekiem jaja, doprawić solą i powoli ogrzewać, aby się ścięły. Przy zdejmowaniu złożyć na połowę. Podawać na gorąco, posypane szczypiorkiem.

Jajecznica na parze
8 jaj, łyżka masła, sól.
Na rondelku z gotującą wodą ustawić odpowiadającą wielkością patelnię z tłuszczem. Usmażyć jajecznicę. Jajecznica na parze jest potrawą łatwo strawną i dlatego zalecana jest w żywieniu małych dzieci i osób stosujących dietę lekko strawną.

Komentarze